Rikhard Blomerus Ilman aatteitani, uskoani ja sananvapauttani, en olisi enää minä.

Minä olen MINÄ

  • Yhteistyö on voimaa
    Yhteistyö on voimaa

Minä olen MINÄ

Blogikirjoitukseni http://rikublomerus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219493-mun-aika-menna-on, on herättänyt paljon keskustelua ja se on tuonut mukanaan valtavasti palautetta. Hyvä, että aiheesta syntyy rakentavaa keskustelua. Olen äärettömän surullinen kun olen huomannut, että ongelma on laajempi, mutta näen tässä myös mahdollisuuden herätellä ihmisiä ajattelemaan ja keskustelemaan, koska vain sitä kautta voimme saada muutosta aikaiseksi. Kyse ei ole yksittäisestä puolueesta tai yksittäisistä ihmisistä vaan yhteiskunnallisesta ilmiöstä.

 

Olen aina mieltänyt itseni ensin Suomalaiseksi ja vasta sitten romaniksi, olen puhunut sen puolesta, että Suomalaisuus ja etninen romanitausta ei ole toinen toisiaan poissulkevia asioita. Olen puhunut aina todellisen tasa-arvon puolesta, ajamalla Suomalaisten etuja, tähän sisältyy tietenkin kaikki Suomalaiset vähemmistöryhmätkin. En halua millään tavalla uhriutua, en odota enkä vaadi mitään erityiskohtelua muihin Suomalaisiin verratuna. Tahdon vain pitää samat oikeudet sekä velvollisuudet. Tahdon olla Suomalainen vaikka olenkin romani. Tahdon, että minut otettaan Rikuna vastaan eikä jonain toissijaisena epämääräisenä romanina. Haluan, samat oikeudet ja kohtelun toimia Suomalaisena politiikassa ja yhteiskunnan rakentamisessa niin tahtoessani. Kun pyydetään integroitumaan, niin silloin siihen täytyy antaa mahdollisuus. Ihminen täytyy ottaa vastaan ihmisenä. Muutos joka on tapahtunut aivan viimeisen kymmenen vuoden aikana, on se, että romanit ja uusi nuori kasvava sukupolvi haluavat integroitua entistä paremmin yhteiskuntaan, ja mielestäni meidän on suotava heille se mahdollisuus.

 

Mitä jos minun ei anneta miettiä itseäni ensisijaisesti Suomalaisena vaan annetaan tasaisin väliajoin muistutus siitä, että sinä olet vain romani? Olen saanut yhteydenottoja muissa puolueissa toimivilta romaneilta, että heillä on aivan samankaltaisia kokemuksia kuin minulla, painetta on tullut puolueen sisältä, mutta erityisen kovaa ulkoa. Samankaltaisia kokemuksia on kertonut minulle jopa ihmiset jotka toimivat ns. äärimmäisen suvaitsevissa puolueissa. Tämä kertoo minulle valtavasta yhteiskunnallisesta ongelmasta johon on tartuttava. Painetta on tullut puolueesta sekä puolueen ulkopuolelta. Politiikassa saa tottua kaikenlaiseen palautteeseen ja kohteluun, mutta jos ihmisellä on hyviä ideoita rakentaa yhteiskuntaa ja parempaa Suomea ja se jätetään huomioimatta etnisen tausta vuoksi on jo hälyyttävää. Se, että toimii politiikassa ja on romani ei saa olla ongelma minun Suomessani.

 

Olen puhunut sen puolesta, että integroituminen yhteiskuntaan on myös osin jokaisen ihmisen omalla vastuulla. Jos ihminen haluaa olla tuottava osa yhteiskunnassa, jos hän haluaa jakaa mielipiteitään, jos hän haluaa olla rakentamassa yhteiskuntaa niin miksi on ongelma, että ihminen on romani? Romanit jotka ovat ottaneet minuun yhteyttä kertovat, että he kelpasivat likaisentyöntekijäksi, viihdyttäjäksi, taustalla seisojaksi, mutta eivät todellisiksi poliittisiksi vaikuttajiksi. Nämä romanit kertovat, että heidän apunsa kyllä kelpasi telttojen pystyttämisessä, kahvin jaossa, ehdokasmainoksien jakamisessa, mutta ei ideoijana, mielipiteiden kertojana, puolueen edustajana, uusien ehdotusten tuojana, eikä yhteiskunnan rakentajana. Eräässä tapauksessa miehen kertoman mukaan hänellä oli hyvä idea ja mielipide, mutta puolueen toimijoiden puolesta se varastettiin häneltä, hän ei kuulemma sopinut esittelemään asiaansa koska hänellä oli huono ulosanti ja romanitausta voisi tuoda mukanaan vääränlaista julkisuutta. Vaikka puolueessa toimiva romani otettaisiin hyvin puolueen sisällä vastaan jää hän silti vaille aatetovereidensa tukea ulkopuolisen painostuksen alla. Kyse ei ole yksittäisestä puolueesta eikä yksittäisestä ihmisestä, vaan yhteiskunnallisesta ongelmasta.

 

Onko todella niin, että vielä 2016 luvulla meidän on miltei mahdoton nähdä romania yhteiskunnallisena vaikuttajana.  Mielestäni sillä ei saa olla mitään merkitystä, millainen ihminen on etniseltä taustaltaan. Ihmisen ajaman politiikan, ideoiden ja mielipiteen merkitys täytyisi olla ensisijaista. Jos ihminen pystyy vaikuttamaan yhteiskuntaan ja rakentamaan meille kaikille parempaa Suomea elää ei siihen saisi vaikuttaa enää se onko ihminen etniseltä taustaltaan irakilainen, romani tai vaikka intiaani.

 

Jos ihminen, romani ajaa uskottavaa politiikka, esittää toteutettavissa olevia hyviä ratkaisuja, tarttuu ongelmiin ja tarjoaa ratkaisun, täytyy se ottaa huomioon!

 

Toivon sitä, että molemmin puolin on hyvä vuorovaikutus ja mahdollisuuksien ilmapiiri. Romanien täytyy itse olla myötävaikuttamassa Suomeen integroitumisen puolesta. Romanien itse täytyy kysyä itseltään mitä me voisimme tehdä paremmin, mutta vastaavasti täytyy valtaväestön kysyä itseltään sama kysymys sekä ymmärtää ja ottaa romani ihmisenä, toisena Suomalaisena vastaan.

 

Olemme eläneet Suomessa jo yli 500 vuotta, väestöryhmän kokoon nähden romaneita kaatui tataarien lisäksi eniten taistelussa Suomen itsenäisyydestä. Suomelle kelpasi romanien vuodatetut kyyneleet, hiki ja veri, niin miksi me emme nyt kelpaisi parantamaa meidän kaikkien oloja rakkaassa kotimaassamme. Yhdenvertaisuuslakimme on varsin nuori, ja asiat ovat menneet parempaan suuntaan, mutta miten me voisimme vaikuttaa ilmapiiriin ja suhtautumiseen toinen toisiimme.

 

Romaneilla on edelleen pelkoja ja epäluuloja valtaväestöstä, samoin valtaväestöllä on pelkoja ja epäluuloja romaneista, kuitenkin me itse olemme henkilökohtaisesti paras ennakkoluulojen poistaja omalla käytöksellämme. Tarvitaan kanssakäymistä, vuorovaikutusta ja oikeaa asennetta sekä suhtautumista toiseen ihmiseen. Tähän ongelmaan ei tule ratkaisua jollemme me itse puutu ja tartu siihen. Itse toivon, että voin olla sillanrakentajana. Meillä on isoja ongelmia taloudessa, rakenteissa ja sisäpolitiikassa ja jos me emme tee kaikki yhteistyötä, vajoaa maamme syvään suohon. Ongelmat ovat niin valtavia yhteiskunnassamme, että jokainen hyvä, uusi idea on otettava huomioon sekä tartuttava toimeen. Muistutan, että ongelmat ovat meille kaikille yhteisiä.

 

En tyydy enää paperilla kirjoitettuun yhdenvertaisuus ja ihmisarvo julistuksiin vaan haluan konkretiaa, en tyydy enää kauniisiin sana käänteisiin, vaan haluan nähdä käytännössä, että ihminen ajaa puhumiaan asioita. En tyydy enää olemaan kakkosluokan kansalainen, vain sen perusteella millaiseksi Luoja on minut luonut.  Ihminen tulee mitata tekojensa mukaan.

 

Pyydän teitä kaikkia tarttumaan ja puuttumaan näihin epäkohtiin voimakkaasti, jos me emme itse tartu asiaan niin kukaan ei sitä puolestamme tee. Ihminen, oli hän valkolainen tai romani, tulee tuomita jos hän käyttäytyy väärin, samoin jos hän toimii oiken on se myös otettava huomioon.

 

En ole romanien puolestapuhuja, olen köyhän, heikon ja sorretun ihmisen asialla. Olen Suomalaisten puolestapuhuja. Meillä kaikilla on mahdollisuus muutokseen. Yhteistyö on voimaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Olen tullut siihen tulokseen, ettei muilta kannata kerjätä hyväksyntää, ei ainakaan liikaa. Ihminen tietää itse mikä on tai ei ole ja jos et kelpaa jollekulle sellaisena kuin olet, niin mitä sitten?

Loppujen lopuksi ne joille et kelpaa ovat vain suomalaisia, eivät sen kummempia.

Toni Seppänen

Riku, syy ja seuraus.

Sinun on pakko itsekin tunnistaa syitä miksi romaneihin suhtaudutaan kuten suhtaudutaan.

Vähemmin työt maistuu ja aina ei oikein osata erottaa mikä on kenenkin omaisuutta.

Sinä tiedät sen, minä tiedän sen.

Syy ja seuraus.

Joukossa on yhteiskunnan normien mukaan eläviä paljon mutta hyvin paljon on niitä joilla on oma laki ja oikeus.

Sinä tiedät sen.

Minä olen palkannut romanin, hyvän ryhdikkään yksilön.

Asiat asioina, faktat faktoina kuitenkin pyrkien objektiivisuuteen kieltämättä tosiasioita.

Käyttäjän rikublomerus kuva
Rikhard Blomerus

Olen kanssasi osittain samaa mieltä. On totta että on olemassa syy ja seuraus niinkuin kuuluukin. Itseasiassa sen empiirisen tutkimuksen mukaan jota minä olen tehnyt yhä enenevissä määrin romanit kouluttautuvat ja tekisivät töitä jos saisivat. Usein jo harjoittelu paikassa romani joutuu tekemään 2 kertaa kovemmin töitä saadakseen kunnioitusta ja luottamusta. Monilta osin kirjoituksestasi on tosiasioita ja ne on hyväksyttävä. Toivon kuitenkin, että ihminen otettaisiin vastaan yksilönä.

Käyttäjän rikublomerus kuva
Rikhard Blomerus

Se, että romani ei työllisty on aiheuttanut sen, että meillä on Suomessa valtava määrä erittäin hyvin kouluttautuneita romaneita vailla töitä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomessa on ns. työantajan seula tiheämpi kuin esim. täällä Ruotsissa. Täällä Ruotsissa olen tavannut useita työtä tekevää Suomen romania. Minä kyllä pidän romaneja ihan suomalaisina, vaikka kieltämättä eroa on kulttuurissa ja tavoissa.

Toni Seppänen

Mielestäni romaniyhteisöllä on avaimet tärkeimpiin lukkoihin.

Romanien keskinäistä dialogia jossa kipukohdat tunnistetaan/tunnustetaan ja tehdään se mikä pitää.

Hyvien esimerkkien edessä huonot kokemukset tai ennakkoluulot himmenevät.

Hieman kärjistäen niin makaa kuin petaa.

Tämä minun kaveri on hyväesimerkki siitä että kaikki on mahdollista.

Yhtään ovea ei häneltä ole suljettu koska hän sellainen kuin on.

Hieno mies.

Käyttäjän rikublomerus kuva
Rikhard Blomerus

"Toivon sitä, että molemmin puolin on hyvä vuorovaikutus ja mahdollisuuksien ilmapiiri. Romanien täytyy itse olla myötävaikuttamassa Suomeen integroitumisen puolesta. Romanien itse täytyy kysyä itseltään mitä me voisimme tehdä paremmin, mutta vastaavasti täytyy valtaväestön kysyä itseltään sama kysymys sekä ymmärtää ja ottaa romani ihmisenä, toisena Suomalaisena vastaan."

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olen koonnut kotisivulleni tietoa luovutetun Salmin kunnan alueella asuneista tziganoista:
http://www.kolumbus.fi/leo.mirala/Miinala/Blomerus...

Sotien jälkeen meitä evakoita haukuttiin toisen luokan mustalaisiksi.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minä olen toisinaan hirveän ylpeä Suomen romanien omaleimaisuudesta romaneina - siis suomalaisuudesta.

Mietin, että nykypäivänä suuri osa kaunasta puolin ja toisin syntyy oikeastaan siitä samankaltaisuudesta, jonka vuosisadat ovat väkisinkin tehneet. Että sitä ei haluta hyväksyä.

Toimituksen poiminnat